Dol per la mort de Josep Maria Roca i Alemany.

Josep Maria Roca i Alemany, acompanyat pels seus fills Antoni i Josep Maria.

Des de la Fundació Esportiva Grama, la seva Junta Directiva, encapçalada pel nostre President Antonio Morales, volem sumar-nos al dolor de la família per la pèrdua de Josep Maria Roca i Alemany, pare del nostre company i amic Josep Maria Roca i Salarich.

Josep Maria Roca i Alemany va néixer a Barcelona a l’octubre de l’any 1923. Fill de ferroviari i mestressa de casa, als deu anys el seu pare va ser destinat a Ripoll, on va viure fins al 1959 en què es va instal·lar a Santa Coloma en casar-se amb Assumpció Salarich.

Pèrit Industrial Químic (va cursar els estudis a Ripoll, Olot i Barcelona) i sempre esportista va treballar al laboratori de Motor Ibèrica, quan la fàbrica del que ara és Nissan estava a l’actual avinguda Icària. Ho va compaginar amb la tasca de professor de l’Escola del Treball, on va donar classes a alumnes de nocturn fins a la seva jubilació.

Esportivament, va ser porter de molts equips, però principalment del Ripoll –l’equip del seu poble- i el Torelló –equip en el qual va anar a substituir a la porteria el germà de la que seria la seva dona, arribant a fer proves per la UE Sants en la seva joventut. També va ser entrenador alguns anys, fins que la vida familiar i l’obligat “pluriempleo” per mantenir 4 fills,  va obligar-lo retirar-se. Va arribar a entrenar el Barça Amater on va jugar Manuel Sanchís, pare, un dels homes forts de les primeres Copes d’Europa del Madrid.

Un fet del que estava orgullós es d’haver estat el primer en arbitrar un partit al Nou Camp. Va ser el partir preliminar el dia de la inauguració del Nou Camp, el 24 de setembre de 1957. Va xiular l’encontre de juvenils que es va disputar abans del partit internacional del primer equip. En aquells temps es feia amb Kubala i altres noms coneguts.

Ja a Santa Coloma, va entrar a formar part de la primera junta de  Blas Muñoz –que era el propietari del pis de lloguer on va viure 15 anys- a principis dels anys 60. S’havien conegut anys abans quan, a rel d’un accident d’un autocar de la UDA Gramenet, aquest club va demanar jugadors al FC Barcelona i van ser ambdós els encarregats de la gestió.

Més tard, ja jubilat, va estar de nou a la junta de la UDAG amb Antonio Morales de president en els anys de l’ascens a la Segona B.

També va ser seleccionador escolar de Santa Coloma y va aconseguir fer campió de Catalunya un dels equips juntament amb el recordat Eulogio, el qui fou massatgista d’Indústries Garcia.

Acabada l’època laboral, va tenir temps de dedicar-se a la política y va militar a CDC, partit en el qual va ser responsable del seu mitja de comunicació, Parlem, durant uns anys.

Membre fundador de les publicacions Ciutat de Santa Coloma y El mirall.net, de les quals va ser accionista, es va implicar en el periodisme colomenc col·laborants en la feina que feina el seu fill, el periodista Josep Maria Roca i Salarich, director d’ambdues publicacions.

La mort de la seva dóna, va fer que traslladés la seva residencia a Torelló on va morir el dimecres 24 d’abril.

La sala de vetlla estarà oberta avui des de les 15 fins a les 20h i demà des de les 9 fins a mitja hora abans del funeral. La missa funeral serà demà, divendres 26 de abril de 2019, a les 12h a l’Església del barri de Montserrat a Torelló.

 

 

 

Desde la Fundació Esportiva Grama, su Junta Directiva, encabezada por nuestro Presidente, Antonio Morales, queremos sumarnos al dolor de la familia por la pérdida de Josep Maria Roca i Alemany, padre de nuestro compañero y amigo Josep Maria Roca i Salarich.

Josep Maria Roca i Alemany nació en Barcelona en octubre de 1923. Hijo de ferroviario y ama de casa, a los diez años su padre fue destinado a Ripoll, donde vivió hasta 1959 en que se instala en Santa Coloma al casarse con Assumpció Salarich.

Perito Industrial Químico (cursó estudios en Ripoll, Olot y Barcelona) y siempre deportista trabajó en el laboratorio de Motor Ibérica, cuando la fábrica de lo que ahora es Nissan estaba en la actual avenida Icària. Lo compaginó con la tarea de profesor de la Escuela del Trabajo, donde dio clases a alumnos de nocturno hasta su jubilación.

Deportivamente, fue portero de muchos equipos, pero principalmente del Ripoll -el equipo de su pueblo- y el Torelló -equipo en el que fue a sustituir en la portería al hermano de la que sería su mujer, llegando a hacer pruebas por la UE Sants en su juventud. También fue entrenador algunos años, hasta que la vida familiar y el obligado “pluriempleo” para mantener 4 hijos, le obligó a retirarse. Llegó a entrenar al Barça Amateur donde jugó Manuel Sanchís, padre, uno de los hombres fuertes de las primeras Copas de Europa del Madrid.

Un hecho del que estaba orgulloso es de haber sido el primero en arbitrar un partido en el Nou Camp. Fue el partido preliminar al día de la inauguración del Nou Camp, el 24 de septiembre de 1957. Pitó el encuentro de juveniles que se disputó antes del partido internacional del primer equipo. En aquellos tiempos se hacía con Kubala y otros nombres conocidos.

Ya en Santa Coloma, entró a formar parte de la primera junta de Blas Muñoz -que era el propietario del piso de alquiler donde vivió 15 años- a principios de los años 60. Se habían conocido años antes cuando, a raíz de un accidente de un autocar de la UDA Gramenet, este club pidió jugadores en el FC Barcelona y fueron ambos los encargados de la gestión.

Más tarde, ya jubilado, estuvo de nuevo a la junta de la UDAG con Antonio Morales de presidente en los años del ascenso a Segunda B.

También fue seleccionador escolar de Santa Coloma y consiguió hacer campeón de Cataluña a uno de los equipos junto con el recordado Eulogio, quien fue masajista de Industrias Garcia.

Terminada la época laboral, tuvo tiempo de dedicarse a la política y militó en CDC, partido en el que fue responsable de su medio de comunicación, “Parlem”, durante unos años.

Miembro fundador de las publicaciones Ciutat de Santa Coloma y El mirall.net, de las que fue accionista, se implicó en el periodismo colomense colaborando en el trabajo que trabajo a su hijo, el periodista Josep Maria Roca i Salarich, director de ambas publicaciones.

La muerte de su esposa, hizo que trasladara su residencia en Torelló donde murió el miércoles 24 de abril de 2019.

La capilla ardiente estará abierta hoy desde las 15 hasta las 20h y mañana desde las 9 hasta media hora antes del funeral. La misa funeral será mañana, viernes 26 de abril de 2019, a las 12h en la Iglesia del barrio de Montserrat en Torelló.