La Fundació Esportiva Grama té el plaer de comptar a partir d’aquesta setmana entre les nostres files amb un dels mestres del futbol català. Amb més de 30 anys de carrera futbolística, estem parlant de l’exjugador, observador i extècnic Ferran Manresa Oto (Santa Coloma de Gramenet (Singuerlín) 18/11/1949) qui serà l’encarregat de transmetre la seva saviesa i saber fer mitjançant classes magistrals de Metodologia esportiva en la FEGrama que s’impartiran, primerament, als entrenadors i tècnics del club colomenc durant tota la temporada 2014/2015.
Manresa compta amb una dilatada trajectòria en clubs importants del futbol català com el Prat, Castelldefels, Júpiter i, destaquem especialment la seva estada a la U.D.A. Gramenet durant quatre temporades (1997-2003) de la mà del que avui és el President de la nostra Fundació, Antonio Morales, i on va poder entrenar a molts dels grans jugadors d’aquesta entitat com el sempre recordat Tito Vilanova.
Per arribar a ser un dels grans del futbol català, Ferran Manresa, ha exercit de Director Esportiu, de Secretari Tècnic i de Coordinador però la seva faceta més coneguda és la d’entrenador. Des del seu començament a la banqueta del C.E. Prat fins avui ha anat deixant sempre la seva empremta i ningú pot dubtar de la seva professionalitat. Una bona mostra d’aquesta enorme professionalitat i dedicació és que mai cap Club ha prescindit dels seus serveis. L’última aventura futbolística de Manresa va a ser al RCD Espanyol on va començar al 2009 com a Director Esportiu i va acabar al 2011 com a entrenador de l’Espanyol B en substitució del que avui és tècnic del nostre Juvenil A, Toni Rovira.

«És important que la institució, la Fundació Esportiva Grama, sàpiga i tingui una filosofia no només del joc en si sinó de comportaments»
En aquesta segona temporada a la FEGrama toca assentar les múltiples i diferents bases perquè l’organització s’assenti correctament i anem tots a una. En aquest punt, Ferran Manresa vol redundar en la seva col·laboració amb la nostra entitat:
«És important que la institució, la Fundació Grama, sàpiga i tingui una filosofia no només del joc en si sinó de comportaments de tots, tant de jugadors com entrenadors. Una línia a seguir que de vegades no s’aconsegueix perquè no és fàcil com aconseguir un tipus de perfil d’entrenador, que sigui educat, que sàpiga manar, perquè de vegades hi ha entrenadors aficionats que criden als xavals. «

El nou expert de l’entitat colomenca ja ha començat la seva feina assistint als partits al Nou Municipal de Santa Coloma. I com a veterà del futbol on sobreviu i es forja la personalitat, Manresa és clar i directe amb les situacions que s’han de millorar i corregir amb la finalitat de marcar una línia:
«Els entrenadors no han de cridar perquè aquí, a la Fundació Grama, estem amb el futbol formatiu»
«Els entrenadors no han de cridar perquè ells primerament han de saber el que vol el club. I tot aquest comportament prové de la televisió, d’imitar els Mourinhos i Simeones i que són provinents del futbol competitiu. I aquí, a la Fundació Grama estem amb el futbol formatiu. És totalment diferent del que de vegades un entrenador creu el que és. Per això per aplicar aquesta metodologia es necessita començar per assentar unes bases, unes línies que tothom compleixi «, assegura el nou tècnic colomenc.
«Abans es tenia més respecte a l’entrenador»
Que la veterania és un grau ho sabem tots. I en l’esport, en concret, el futbol és molt més que resultats i trofeus encara que molts mitjans de comunicació i molts clubs vulguin basar-se només en això. Que ha canviat el futbol és indiscutible, com els temps, i Ferran Manresa pensa que s’ha transformat, en la seva majoria, per bé:
«El futbol en l’àmbit d’entrenador ha millorat des dels meus temps. Però abans per exemple es tenia més respecte. Potser és perquè el jugador avui dia exigeix explicacions, cosa que abans no era així. Això és una cosa que ha canviat. Abans no hi havien escoles de futbol, era totalment diferent.
El nen es feia al carrer. Un era futbolista perquè jugava al carrer. Era un esport barat, dues pedres, quatre pedres per fer la porteria i una pilota. Tots jugaven. Era futbol de carrer. I al que realment li agradava acabava en un equip de futbol, hi havia molts, i amb 13-14 anys ja estava federat. I si acabava sent futbolista era perquè realment ho portava dins. «
L’entrevista a Manresa, continua amb la seva visió sobre l’evolució que hi ha hagut en la nostra societat en les últimes dècades i que ha repercutit inevitablement si no en la concepció del futbol si en la de com es formen els futbolistes: «ara hi ha també moltes escoles que funcionen molt bé però la finalitat no és la de crear futbolistes. És tenir als xavals d’alguna manera recollits. Abans carrer ensenyava la murrieria, els trucs. Ara els xavals són més innocents en això. Tenen bones instal·lacions i abans recordo que tots els camps a Tercera eren de terra i quan una pilota trepitjava una pedra botava a una altra banda. «
La formació de valors en la FEGrama és fonamental per crear, a la vegada, persones i esportistes: «El fet que hi hagi aquestes escoles com la FEGrama és molt bo perquè els nens surten del carrer i aprenen una disciplina, uns comportaments, 1 companyonia, que tots van a una, que ajuda a la persona a ser més educada, més bona, a inculcar-los uns valors que té un significat molt bo. Una altra cosa, una altra història és el futbol competitiu, que realment qui continuï sap que serà a partir dels 13-14 anys, de cadets. «

«Per a la ciutat de Santa Coloma jo penso que ha estat un encert crear una fundació tal com està muntada i al que aspira la fundació»
La importància del creixement d’un club en un lloc com la ciutat de Santa Coloma i en uns moments molt complicats on sense l’empara econòmica es converteix en tasca molt difícil: «Per a la ciutat de Santa Coloma jo penso que ha estat un encert crear 01:00 fundació tal com està muntada i al que aspira la fundació. La ciutat de Santa Coloma ha d’estar orgullosa tenir una fundació. Perquè abans també sí que estava també la Gramenet però era més futbol competitiu que formatiu. Als nens aquí li donem suport i normatives de comportament, fins d’higiene, de saber dutxar-se sols, de ser més independents. «
«Saber perdre és tan important com guanyar»
El nou suport de la Fundació Grama també ens va voler explicar a nivell personal què és el que s’ha portat d’aquest esport de masses que també inclou ser una especialitat que marca molt tant al futbolista com als seus fidels seguidors: «A mi el futbol m’ha aportat molt, sobretot, els valors. Saber perdre és tan important com guanyar. Aquestes coses m’han ajudat molt. M’han ajudat a ser millor persona. És per això que als nens cal ensenyar-los també a saber perdre. Als meus fills els dic que la muntanya no tot són flors i violes, que la vida és dura i que de vegades arriba el moment, que quan les coses van bé cal gaudir-però quan van malament cal saber lluitar. Són dos equips i només un pot guanyar. I un dia guanya un i un altre dia l’altre. «
«El meu treball es reflectirà a curt termini»
Seguint al fil d’aquesta argumentació, Ferran Manresa va comentar sobre les golejades que es realitzen a les categories inferiors com la denunciada fa poques setmanes on la Federació Andalusa va sancionar un club per marcar ni més ni menys de 53 gols a 0: «L’altre dia vaig veure que crec que un equip de la nostra Escola va guanyar 0-11. Jo això ho prohibiria. Cal pensar en els altres nens. En com s’aniran aquests nens a casa seva. «
Si per a nosaltres ara Manresa és i serà el nostre referent pel qual fa la metodologia que seguirem a la Fundació Grama, un altre referent per al tècnic colomenc ha estat i serà Carles Pujol:
«Pujol és un jugador molt apreciat. Per tots. Com Raúl en el seu moment. Hi ha jugadors que han estat persones-esportistes en lloc de només esportistes. Espero obtenir resultats i encara que aquest mètode de formació és més a mitjà o llarg termini el meu treball es reflectirà segur a curt termini. «
Benvingut Ferran, aquesta és casa teva !!!
[divider]

La Fundació Esportiva Grama tiene el placer de contar a partir de esta semana entre nuestras filas con uno de los maestros del futbol catalán. Con más de 30 años de carrera futbolística, estamos hablando del exjugador, ojeador y extécnico Ferran Manresa Oto (Santa Coloma de Gramenet (Singuerlín) 18/11/1949) quien será el encargado de transmitir su sabiduría y saber hacer mediante clases magistrales de Metodología deportiva en la FEGrama que se impartirán, primeramente, a los entrenadores y técnicos del club colomense durante toda la temporada 2014/2015.
Manresa cuenta con una dilatada trayectoria en clubs importantes del fútbol catalán como el Prat, Castelldefels, Júpiter y, destacamos especialmente su estancia en la U.D.A. Gramenet durante cuatro temporadas (1997-2003) de la mano del que hoy es el Presidente de nuestra Fundació, Antonio Morales, y donde pudo entrenar a muchos de los grandes jugadores de esta entidad como el siempre recordado Tito Vilanova.
Para llegar a ser uno de los grandes del fútbol catalán, Ferran Manresa, ha ejercido de Director Deportivo, de Secretario Técnico y de Coordinador pero su faceta más conocida es la de entrenador. Desde su inicio en el banquillo del C.E. Prat hasta hoy ha ido dejando siempre su huella y nadie puede dudar de su profesionalidad. Una buena muestra de esa enorme profesionalidad y dedicación es que nunca ningún Club ha prescindido de sus servicios. La última aventura futbolística de Manresa fue en el RCD Espanyol donde comenzó en 2009 como Director Deportivo y acabó en 2011 como entrenador del Espanyol B en substitución del que hoy es técnico de nuestro Juvenil A, Toni Rovira.
«Es importante que la institución, la Fundació Grama, sepa y tenga una filosofía no solo del juego en sí sino de comportamientos»
En esta segunda temporada en la FEGrama toca asentar las múltiples y diferentes bases para que la organización se asiente correctamente y vayamos todos a una. En este punto, Ferran Manresa quiere redundar en su colaboración con nuestra entidad:
«Es importante que la institución, la Fundació Grama, sepa y tenga una filosofía no solo del juego en sí sino de comportamientos de todos, tanto de jugadores como entrenadores. Una línea a seguir que a veces no se consigue porque no es fácil como conseguir un tipo de perfil de entrenador, que sea educado, que sepa mandar, porque a veces hay entrenadores aficionados que chillan a los chavales.»
El nuevo experto de la entidad colomense ya ha comenzado su trabajo asistiendo a los partidos en el Nou Municipal de Santa Coloma. Y como veterano del futbol donde se sobrevive y se forja la personalidad, Manresa es claro y directo con las situaciones que se han de mejorar y corregir con la finalidad de marcar una línea:
«Los entrenadores no tienen que chillar porque aquí, en la Fundació Grama, estamos con el futbol formativo»
«Los entrenadores no tienen que chillar porque ellos primeramente tienen que saber lo que quiere el club. Y todo este comportamiento proviene de la televisión, de imitar a los Mourinhos y Simeones y que son provenientes del futbol competitivo. Y aquí, en la Fundació Grama estamos con el futbol formativo. Es totalmente diferente a lo que a veces un entrenador cree lo que es. Por eso para aplicar esta metodología se necesita comenzar por asentar unas bases, unas líneas que todos cumplan», asegura el nuevo técnico colomense.
«Antes se tenía más respeto al entrenador»
Que la veteranía es un grado lo sabemos todos. Y en el deporte, en concreto, el futbol es mucho más que resultados ni trofeos aunque muchos medios de comunicación y muchos clubes quieran basarse solo en eso. Que ha cambiado el futbol es indiscutible, como los tiempos, y Ferran Manresa que se ha transformado, en su mayoría, para bien:
«El futbol a nivel de entrenador ha mejorado desde mis tiempos. Pero antes por ejemplo se tenía más respeto. Quizás es porque el jugador hoy día exige explicaciones, cosa que antes no era así. Esto es algo que ha cambiado. Antes no habían escuelas de futbol, era totalmente diferente.
El niño se hacía en la calle. Uno era futbolista porque jugaba en la calle. Era un deporte barato, dos piedras, cuatro piedras para hacer la portería y una pelota. Todos jugaban. Era futbol de calle. Y al que realmente le gustaba acababa en un equipo de futbol, habían muchos, y con 13-14 años ya estaba federado. Y si acababa siendo futbolista era porque realmente lo llevaba dentro.»
En la entrevista al nuevo experto de la Fundació Grama prosigue con su visión sobre la evolución que ha habido en nuestra sociedad en las últimas décadas y que ha repercutido inevitablemente si no en la concepción del futbol sí en la de cómo se forman los futbolistas: «Ahora hay también muchas escuelas que funcionan muy bien pero la finalidad no es la de crear futbolistas. Es tener a los chavales de alguna manera recogidos. Antes la calle enseñaba la pillería, los trucos. Ahora los chavales son más inocentes en eso. Tienen buenas instalaciones y antes recuerdo que todos los campos en Tercera eran de tierra y cuando una pelota pisaba una piedra botaba para otro lado.»
La formación de valores en la FEGrama es fundamental para crear, a la vez, personas y deportistas: «El hecho que existan estas escuelas como la FEGrama es muy bueno porque los niños salen de la calle y aprenden una disciplina, unos comportamientos, un compañerismo, que todos van a una, que ayuda a la persona a ser más educada, más buena, a inculcarles unos valores que tiene un significado muy bueno. Otra cosa, otra historia es el futbol competitivo, que realmente quien continúe sabe que será a partir de los 13-14 años, de cadetes.»
«Para la ciudad de Santa Coloma yo pienso que ha sido un acierto el crear una fundació tal como está montada y a lo que aspira la fundació»
La importancia del crecimiento de un club en un lugar como la ciudad de Santa Coloma y en unos momentos muy complicados donde sin el amparo económico se convierte en tarea muy difícil: «Para la ciudad de Santa Coloma yo pienso que ha sido un acierto el crear una fundació tal como está montada y a lo que aspira la fundació. La ciudad de Santa Coloma debe estar orgullosa de tener una fundació. Porque antes también sí que estaba también la Gramenet pero era más futbol competitivo que formativo. A los niños aquí le damos apoyo y normativas de comportamiento, hasta de higiene, de saber ducharse solos, de ser más independientes.»
«Saber perder es tan importante como ganar»
El nuevo apoyo de la Fundació Grama también nos quiso contar a nivel personal qué es lo que se ha llevado de este deporte de masas que también incluye ser una especialidad que marca mucho tanto al futbolista como a sus fieles seguidores: «A mí el futbol me ha aportado mucho, sobre todo, los valores. Saber perder es tan importante como ganar. Estas cosas me han ayudado mucho. Me han ayudado a ser mejor persona. Es por ello que a los niños hay que enseñarles también a saber perder. A mis hijos les digo que el monte no todo es orégano, que la vida es dura y que a veces llega el momento, que cuando las cosas van bien hay que disfrutarlas pero cuando van mal hay que saber luchar. Son dos equipos y solo uno puede ganar. Y un día gana uno y otro día el otro.»
«Mi trabajo se reflejará a corto plazo»
Siguiendo al hilo de esta argumentación, Ferran Manresa comentó sobre las goleadas que se realizan en las categorías inferiores como la denunciada hace pocas semanas donde la Federación Andaluza sancionó a un club por marcar la friolera de 53 goles a 0: «El otro día vi que creo que un equipo de nuestra Escuela ganó 0-11. Yo eso lo prohibiría. Hay que pensar en los otros niños. En cómo se irán esos niños a sus casas.»
Si para nosotros ahora Manresa es y será nuestro referente en cuanto la Metodología que seguiremos en la Fundació Grama, otro referente para el técnico colomense ha sido y será Carles Pujol:
«Pujol es un jugador muy apreciado. Por todos. Como Raúl en su momento. Hay jugadores que han sido personas-deportistas en lugar de solo deportistas. Espero obtener resultados y aunque este método de formación es más a medio o largo plazo mi trabajo se reflejará seguro a corto plazo.»
¡¡¡Bienvenido Ferran, esta es tu casa!!!