Gent de Sta.Coloma: Josep Mª Roca

21/06/2018

Avui tenim el plaer de parlar amb el periodista Josep Maria Roca, degà del periodisme colomenc a més de director de la revista ElMirall.net.

– Explica’ns els teus inicis en el món del periodisme i l’aparició de El Mirall.

– Vaig començar el 1977, vaig fer la carrera de 5 anys en aquell temps i abans d’acabar el 1980 vaig fer la meva primera col·laboració en l’últim número de Grama. Anteriorment havia col·laborat fent cròniques de partits de futbol base al noticiero Universal. Amb Grama vaig estar a la part esportiva de Ràdio Gramenet, i en els últims anys de Grama vaig ser el director del diari que es feia en 1983 i va desaparèixer el gener del 84.

Vam fer després una altra publicació sota el nom de ‘Ciutat de Santa Coloma de Gramenet’ que va durar 9 mesos i a partir de llavors sempre han estat col·laboracions en mitjans locals (Poble, Gramenet Esports o Coloma Esports). Després vaig fer butlletins per a la UDA Gramenet i diversos clubs més de Catalunya.

Ja l’any 2005 vam muntar la redacció de ElMirall.net que ara celebra 13 anys de vida. El meu desig ha estat sempre el de poder viure de ser professional del periodisme a Santa Coloma.

– En quin moment es troba El Mirall? Què penses del que diuen alguns que el digital es menjarà el paper?

– La gent va dir quan va sorgir la ràdio que es menjaria la premsa i no va ser així, quan va aparèixer la televisió que es menjaria la ràdio i no ha estat així, quan va sortir el vídeo que es menjaria la televisió i la ràdio i tampoc ha estat així, i que els nous productes estil Netflix es van a menjar a la televisió convencional… En el nostre cas, la premsa local, té un vessant diferent i és que no es pot viure només d’internet.

Està demostrat a Catalunya, on hi ha un fort i meravellós moviment de premsa local, que tant la de pagament com la gratuïta funcionen perfectament, han suportat la crisi i estan avançant. ElMirall.net està en això precisament, s’està posicionant i està creixent tant en personal com pàgines i altres coses.

– Parlem de la teva joventut, vas jugar a futbol?

– Jo vaig ser jugador de futbol. Vaig ser semifinalista del Campionat de Catalunya Infantil amb un equip de segona divisió, vam aconseguir empatar al camp de l’Espanyol. Després vaig jugar al Europa en juvenils. Vaig estar jugant un any en el Torelló mentre entrenava a les ordres de Roberto Puerto 4 dies a la setmana a Santa Coloma arribant a jugar alguns amistosos amb la UDA Gramenet. El futbol i el periodisme esportiu no són molt compatibles amb el que vaig acabar el meu periple futbolístic al Santa Rosa quan tenia 22 anys.

– Quins records futbolístics colomencs se’t vénen al cap?

– Bonics n’hi ha molts. Els ascensos a Vic a Tercera i en el camp antic (Fondo) ple a rebentar a Segona B, el debut al camp nou (Can Peixauet), les taquilles plenes de gent quan venien equips com Elx, Castelló o Hèrcules que en aquest llavors feia molt poc temps que havien estat a Primera Divisió.

– La Fundació Esportiva Grama ha aconseguit l’ascens a Tercera Divisió i el seu president, Antonio Morales, no s’amaga dient que l’objectiu és lluitar per l’ascens a Segona B.

– Per a Antonio Morales no hi ha reptes grans mai, mai els hi ha hagut ni abans ni ara tampoc. Tot és qüestió d’adequar les coses i les necessitats, té el principal que és una ciutat que pot estar darrere d’ell, un consistori que creu en els seus plantejaments i idees, i un gran estadi.

Un punt a favor no només és que Antonio vulgui l’ascens a Segona B com s’ha dit, també a Segona A cosa que també ha dit i que jo crec que és el gran repte que li queda per aconseguir perquè cal recordar que es va quedar a un pas de portar el futbol de Santa Coloma al futbol professional.

– Què et sembla la creació de Grama Ràdio?

– És un homenatge a l’última ràdio que va tenir la ciutat, sota el control de Ràdio TeleTaxi, i tot el que sigui informació i comunicació sempre és benvingut. La ràdio i la televisió és un complement a la premsa escrita per això és bo que hi hagi Grama TV i Grama Ràdio. Vaig estar en els vostres estudis de ràdio, vaig veure el que teniu i espero que s’acabi de complir els somnis i metes.

– Finalment, què ens espera a El Mirall en aquesta segona part de 2018?

– Canviem d’oficina, obrir la nova seu, una redacció que tingui tots els mitjans a l’abast per treballar amb la suficient autonomia cadascun dels periodistes. Ens anem a un lloc més cèntric per estar més a prop dels nostres lectors i dels nostres anunciants que són els que ens permeten viure i per què tenim una sèrie de projectes per al futur que són els que ens han de donar el volum de treball necessari per mantenir una estructura que està creixent.

També hem d’acabar els plans per al 2019 que espero que es plasmin. A més, estem canviant i millorant la pàgina web.

Hoy tenemos el placer de hablar con el periodista Josep Maria Roca, decano del periodismo colomense además de director de la revista ElMirall.net.

– Cuéntanos tus inicios en el mundo del periodismo y la aparición de El Mirall.

– Empecé en 1977, hice la carrera de 5 años en aquel entonces y antes de acabar en 1980 hice mi primera colaboración en el último número de Grama. Anteriormente había colaborado haciendo crónicas de partidos de fútbol base en el noticiero Universal. Con Grama estuve en la parte deportiva de Radio Gramenet, y en los últimos años de Grama fui el director del diario que se hacía en 1983 y desapareció en enero del 84.

Hicimos después otra publicación bajo el nombre de ‘Ciutat de Santa Coloma de Gramenet’ que duró 9 meses y a partir de entonces siempre han sido colaboraciones en medios locales (Poble, Gramenet Esports o Coloma Esports). Después hice boletines para la UDA Gramenet y varios clubes más de Catalunya.

Ya en el año 2005 montamos la redacción de ElMirall.net que ahora celebra 13 años de vida. Mi deseo ha sido siempre el de poder vivir de ser profesional del periodismo en Santa Coloma.

– ¿En qué momento se encuentra El Mirall? ¿Qué piensas de lo que piensan algunos de que el digital se comerá el papel?

– La gente dijo cuando surgió la radio que se comería la prensa y no fue así, cuando apareció la televisión que se comería la radio y no ha sido así, cuando salió el vídeo que se comería la televisión y la radio y tampoco ha sido así, y que los nuevos productos estilo Netflix se van a comer a la televisión convencional… En nuestro caso, la prensa local, tiene una vertiente diferente y es que no se puede vivir solamente de internet.

Esta demostrado en Catalunya, donde hay un fuerte y maravilloso movimiento de prensa local, que tanto la de pago como la gratuita funcionan perfectamente, han soportado la crisis y están avanzando. ElMirall.net está en eso precisamente, se está posicionando y está creciendo tanto en personal como páginas y otras cosas.

– Hablemos de tu juventud, ¿jugaste a fútbol?

– Yo fui jugador de fútbol. Fui semifinalista del Campeonato de Catalunya Infantil con un equipo de segunda división, conseguimos empatar en el campo del Espanyol. Después jugué en el Europa en juveniles. Estuve jugando un año en el Torelló mientras entrenaba a las ordenes de Roberto Puerto 4 días a la semana en Santa Coloma llegando a jugar algunos amistosos con la UDA Gramenet. El fútbol y el periodismo deportivo no son muy compatibles con lo que acabé mi periplo futbolístico en el Santa Rosa cuando tenía 22 años.

– ¿Qué recuerdos futbolísticos colomenses se te vienen a la cabeza?

– Bonitos hay muchos. Los ascensos en Vic a Tercera y en el campo antiguo (Fondo) lleno a reventar a Segunda B, el debut en el campo nuevo (Can Peixauet), las taquillas llenas de gente cuando venían equipos como Elche, Castellón o Hércules que en ese entonces hacía muy poco tiempo que habían estado en Primera División.

– La Fundació Esportiva Grama ha conseguido el ascenso a Tercera División y su presidente, Antonio Morales, no se esconde diciendo que el objetivo es luchar por el ascenso a Segunda B.

– Para Antonio Morales no hay retos grandes nunca, nunca los ha habido ni antes ni ahora tampoco. Todo es cuestión de adecuar las cosas y las necesidades, tiene lo principal que es una ciudad que puede estar detrás de él, un consistorio que cree en sus planteamientos e ideas, y un estadio que

Un punto a favor no solo es que Antonio quiera el ascenso a Segunda B como ha dicho, también a Segunda A cosa que también ha dicho y que yo creo que es el gran reto que le queda por conseguir porqué hay que recordar que se quedó a un paso de llevar el fútbol de Santa Coloma al fútbol profesional.

– ¿Qué te parece la creación de Grama Radio?

– Es un homenaje a la última radio que tuvo la ciudad, bajo el control de Radio TeleTaxi, y todo lo que sea información y comunicación siempre es bienvenido. La radio y la televisión es un complemento a la prensa escrita por ello es bueno que exista Grama TV y Grama Radio. Estuve en vuestros estudios de radio, vi lo que tenéis y espero que se acabé de cumplir los sueños y metas.

– Por último, ¿qué nos espera en El Mirall en esta segunda parte de 2018?

– Cambiamos de oficina, abrir la nueva sede, una redacción que tenga todos los medios al alcance para trabajar con la suficiente autonomía cada uno de los periodistas. Nos vamos a un lugar más céntrico para estar más cerca de nuestros lectores y de nuestros anunciantes que son quienes nos permiten vivir y porqué tenemos una serie de proyectos para el futuro que son los que nos han de dar el volumen de trabajo necesario para mantener una estructura que está creciendo.

También tenemos que acabar los planes para el 2019 que espero que se plasmen. Además, estamos cambiando y mejorando la página web.

Etiquetas: , ,